festiwal smakow 2013
03.09.2013r.
FESTIWAL SMAKÓW – ZDROWA ŻYWNOŚĆ, ZDROWY STYL ŻYCIA
W dniu 1 września 2013r. w Dobrzycy odbyła się impreza promocyjna pod nazwą „Festiwal smaków – zdrowa żywność, zdrowy styl życia, której organizatorem była Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości” w porozumieniu z Gminą Dobrzyca.
W programie imprezy znalazła się:
-
Prezentacja sześciu stoisk ze zdrową żywnością – prezentacja stoisk kulinarnych z terenu Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości”, degustacja potraw w ramach konkursu na najlepszą potrawę przygotowaną ze zdrowych produktów,
-
Stoisko promujące profilaktykę zdrowotną – pomiar ciśnienia tętniczego oraz poziom glukozy we krwi,
-
Stoisko poświęcone poradom dotyczącym eksperymentowania ze środkami odurzającymi oraz porady dietetyka,
-
Instruktarz Nordic Walking,
-
Stoisko promujące obszar Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości” oraz ilustrowaną mapę turystyczną LGD SWDP,
-
Kącik dla malucha – „Poznajemy najciekawsze miejsca obszaru Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości”, na którym najmłodsi uczestnicy imprezy poznali najciekawsze miejsca z powiatu pleszewskiego oraz otrzymali kolorowanki z ilustracjami z wydanej w 2013r. mapy obszaru LGD.
Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem uczestników. Odwiedzający stoiska chętnie korzystali z porad specjalistów oraz instruktarzu Nordic Walking.
Podczas wydarzenia odbył się konkurs na najlepszą zdrową potrawę lub potrawę przygotowaną ze zdrowych lub ekologicznych produktów. Sześcioosobowa komisja konkursowa dokonała oceny potraw biorąc pod uwagę kryteria: smak, wygląd estetyczny oraz jakość przygotowanej potrawy. Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – KGW z Czermina za potrawę pn. „Zupa Shitake”
II miejsce – KGW z Czechla za Szynkę gotowaną i placek na maśle z owocami
III miejsce – KGW z Niniewa za Chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem
Komisja przyznała również trzy wyróżnienia dla Środowiskowego Domu Samopomocy z Fabianowa za ciastka kukurydzianki, KGW Krzyżówka za Zupę dyniową z golokami oraz KGW Sowina Błotna za „Kapuśniak pleszewski”.
Wszystkie zespoły biorące udział w konkursie otrzymały nagrody oraz pamiątkowe dyplomy. Od godziny 17:00 rozpoczęła się ogólnodostępna, bezpłatna degustacja przygotowanych w ramach konkursu potraw.