Festiwal Smaków 2015_2
04.05.2015r.
„Festiwal smaków – potrawy z drobiu podane z kaszą”
W dniu 2 maja 2015r. w Choczu odbyła się impreza promocyjna pod nazwą „Festiwal smaków – potrawy z drobiu podane z kaszą”, której organizatorem była Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości”.
W programie imprezy znalazły się następujące atrakcje:
- Prezentacja sześciu stoisk z potrawami z drobiu podanymi z kaszą – prezentacja stoisk kulinarnych z terenu Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości”, degustacja potraw w ramach konkursu na najlepszą potrawę przygotowaną z drobiuz dodatkiem kaszy;
- Stoisko promujące obszar Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości”;
- Kącik malucha – „Poznajemy najciekawsze miejsca obszaru Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości” w którym najmłodsi uczestnicy imprezy poznali najciekawsze miejsca z powiatu pleszewskiego oraz otrzymali kolorowanki z ilustracjami mapy obszaru LGD. W kąciku malucha animatorzy z Niepublicznego Punktu Przedszkolnego PSZCZÓŁKA MAJA bezpłatnie malowali buzie naszym maluchom.
Podczas wydarzenia odbył się konkurs na najlepszą potrawę przygotowaną z drobiu z dodatkiem kaszy. Sześcioosobowa komisja konkursowa dokonała oceny potraw biorąc pod uwagę: smak, wygląd, jakość potrawy oraz tradycyjny wygląd stoiska.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – Stowarzyszenie Senior XXI – Gmina Gołuchów za „Pulpety drobiowe z kaszą gryczaną w sosie huzarskim z surówką z selera naciowego”
II miejsce – KGW Fabianów Gmina Dobrzyca za „Roladki drobiowe”
III miejsce – KGW Wierzchy Gmina Gizałki za „Kolorową sałatkę z kaszą jaglaną i kurczakiem”
Komisja przyznała również trzy wyróżnienia dla KGW Strzydzew Gmina Czermin za „Zupę jarzynową z kaszą, kluseczkami i kurczakiem”, KGW Zielona Łąka Gmina Pleszew za „Kurczaka z kaszą”, KGW Niniew Gmina Chocz za „Kurcze pieczone”.
Wszystkie zespoły biorące udział w konkursie otrzymały nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy. Od godziny 16.00 rozpoczęła się ogólnodostępna, bezpłatna degustacja przygotowanych w ramach konkursu potraw.