„Festiwal smaków – Dania z wieprzowiny z dodatkiem warzywnym i słodkim co nieco”
W dniu 9 września 2016 r. na Dożynkach Powiatu Pleszewskiego w Gminie Gizałki odbyła się impreza promocyjna pod nazwą „Festiwal smaków – Dania z wieprzowiny z dodatkiem warzyw i słodkim co nieco ”, której organizatorem była Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości”.
W programie imprezy znalazły się następujące atrakcje:
- Prezentacja pięciu stoisk z potrawami z wieprzowiny z dodatkiem warzyw i słodkim co nieco – prezentacja stoisk kulinarnych z terenu Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości”, degustacja potraw w ramach konkursu na najlepsza potrawę przygotowaną z wieprzowiny i warzyw;
- Stoisko promujące obszar Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości”;
- Kącik malucha – w którym, najmłodsi uczestnicy imprezy mogli wziąć udział w konkursie plastycznym, którego tematyką była „Polska wieś za 100 lat” . W kąciku malucha animatorzy bezpłatnie malowali buzie naszym maluchom.
Podczas wydarzenia odbył się konkurs na najlepszą potrawę przygotowaną z wieprzowiny z dodatkiem warzywnym. Trzyosobowa komisja konkursowa dokonała oceny potraw biorąc pod uwagę: smak, wygląd, jakość potrawy oraz tradycyjny wygląd stoiska.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – KGW Dobrzyca za karczek w sosie sojowym, surówka z kapusty białej z marchewką oraz ciastka półfrancuskie.
II miejsce – KGW Brzezie – Gmina Pleszew za roladki schabowe nadziewane warzywami z sałatką oraz francuskie ciasteczka z owocami.
III miejsce – KGW Niniew – Gmina Chocz za zimne nóżki i czekoladowe prosie.
Komisja przyznała również dwa wyróżnienia dla KGW Psienie Ostrów- Gmina Czermin za zupę gulaszową oraz placek „Owocowe marzenie”, KGW Gizałki za szynkę pieczoną, kapustę gotowaną z fasolą oraz ciasteczka.
Od godziny 17 :00 rozpoczęła się ogólnodostępna, bezpłatna degustacja przygotowanych w ramach konkursu potraw.