pleszewskie sniadanie
15 i 16 maja 2012 r.
PLESZEWSKIE ŚNIADANIE
W dniach 15 i 16 maja 2012 r. w Muzeum Piekarstwa w Pleszewie odbył się kolejny etap spotkań w ramach cyklu „Warsztaty smaków” zorganizowanych przez Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości”. Warsztaty zorganizowane zostały pod hasłem „pleszewskiego śniadania”.
W dwóch spotkaniach wzięli udział mieszkańcy obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości”. Podczas 2 spotkań uczestnicy warsztatów wysłuchali dwóch wykładów. Pierwszy wykład dotyczył prawidłowego żywienia podczas śniadania – przedstawiła go Pani Danuta Rutkowska. Drugi wykład dotyczył historii i metod wypieku chleba – wygłosił go Pan Tomasz Vogt. Uczestnicy warsztatów samodzielnie przygotowali m. in. 3 rodzaje sałatki pomidorowej, ser smażony na ciepło, gotowane jajka oraz kanapki z serem, szynką i pomidorem. Spotkanie zakończyło się degustacją przygotowanych specjałów.