Warsztaty smakow
26 i 27.04.2012 r.
„Warsztaty smaków”
W dniach 26 i 27 kwietnia 2012 r. w Muzeum Piekarstwa w Pleszewie odbyły się pierwsze 2 wydarzenia w ramach cyklu „Warsztaty smaków” zorganizowane przez Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości” we współpracy z Urzędem Miasta i Gminy Pleszew, Okręgową Spółdzielnią Mleczarską Kowalew-Dobrzyca, Firmą Cukiernictwo-Piekarstwo Tomasz, Grażyna, Jan Vogt sp.j.
W warsztatach wzięli udział mieszkańcy obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju Stowarzyszenia „Wspólnie dla Przyszłości”. Podczas 2 spotkań uczestnicy warsztatów wysłuchali krótkiej pogadanki na temat historii ziemniaka i wartości odżywczych twarogu oraz samodzielnie przygotowali 3 rodzaje gziki, masło, polewkę oraz ugotowali ziemniaki w mundurkach. Patronat medialny nad wydarzeniem obrała Redakcja „Życie Pleszewa”.
Kolejny etap „Warsztatów smaków” odbędzie się 15 i 16 maja 2012 r., wówczas odbędą się zajęcia z przygotowania tzw. „Pleszewskiego śniadania”, podczas którego uczestnicy poznają m.in. tajniki wypieku chleba, wyrobu masła w kierzynce oraz przygotowania sera smażonego wg. tradycyjnej receptury.